0765 449 033 021 367 28 28

PROGRAMARE!

PROGRAMARE!

Tratamente de canal, alternativa unica in locul extractiilor dentare

Alaturi de obturatiile coronare, tratamentele de canal se numara printre terapiile de endodontie ale clinicii stomatologice din Bucuresti, Dental Praxis.

Desi la prima vedere tratamentul de canal ar putea baga in sperieti pacientii aflati pentru prima oara in contact cu un cabinet stomatologic, va asiguram ca nu este o interventie atat de ingrozitoare. In fapt, efectuam aceasta terapie de endodontie tocmai pentru a va salva dintii deja devitalizati, carora le-a fost extirpat nervul sau / si pulpa dentara.

Cu ajutorul celor mai moderne tratamente de canal pe care le efectuam in clinica noastra de stomatologie, dintii va sunt conservati pentru mult timp. O astfel de interventie, bine executata, reduce la minim necesitatea unor interventii mult mai invazive si ireversibile, precum cele de chirurgie dentara (extractii dentare).

Ce este tratamentul de canal?

Tratamentul de canal este efectuat de catre medicul specialist in endodontie in scopul indepartarii tesuturilor inflamate (pulpa dentare si nervul) din cauza unor infectii locale sau a unor traumatisme. Interventia presupune totodata si inlaturarea bacteriilor din canalul radicular. Pentru impiedicarea proliferarii bacteriene in interiorul dintelui, este urmata de umplerea cu un material special.

Este important de stiut pentru toti pacientii, ca un dinte, o data supus tratamentului de canal, isi pierde din rezistenta sa naturala. Acest lucru se datoreaza in principal cariilor sau fisurilor ce au dus la lezarea pulpei dentare. Pentru evitarea fracturarii ulterioare a structurii coronare, este esential ca dintele sa fie reconstruit cu incrustatii de ceramica (inlay sau onlay) ori cu ajutorul coranelor dentare.

Cand si de ce aveti nevoie de tratamente de canal?

Cauzele ce duc la deteriorarea dintilor si implicit la necesitatea unor tratamente de canal, sunt multiple:

 • Carii profunde, motivul principal pentru care este nevoie de tratamente de canal;
 • Traumatisme, care in unele cazuri pot afecta pulpa dentara;
 • Alte cauze, precum bolile parodontale sau fracturile dentare.

Atunci cand dintii sunt deteriorati, bacteriile, aparent inerte ale cavitatii orale, pot penetra pulpa dentara pana la inflamarea acesteia. Inflamatia (pulpita), adeseori extrem de dureroasa, duce la pierderea rezistentei si a vitalitatii dintelui afectat.
In aceasta faza, daca se intarzie cu tratamentul de canal, pulpa dintelui se infecteaza. O data ce infectia respectiva se raspandeste de-a lungul canalelor alveolare pana la varful radacinii, se instaureaza abcesul dentar, usor de recunoscut datorita tabloului clinic evident (umflarea, asociata cu depozitul de puroi si cu durererea locala).
Neefectuarea tratamentului de canal duce la raspandirea infectiei pana la un nivel la care specialistul stomatolog trebuie neaparat sa intervina pentru extractia dentara.

Cum efectuam tratamentul de canal?

In clinica stomatologica Dental Praxis, tratamentul de canal se realizeaza de-a lungul unui proces desfasurat in mai multe etape:

 • Medicul stomatolog, folosindu-se de instrumentarul cabinetului stomatologic, deschide coroana dentara, astfel incat sa ajunga la pulpa dentara inflamata;
 • Urmeaza ca dentistul sa indeparteze pulpa, sa largeasca si sa curete canalul radicular;
 • Medicul va aplica o substanta antiseptica, in scopul tratarii infectiei;
 • Canalul radicular astfel pregatit, este umplut provizoriu cu o plomba (obturatie coronara) temporara;
 • Pe parcursul unei alte sedinte, indepartam obturatia provizorie si asiguram sigilarea definitiva a zonei supusa tratamentului de canal, cu o obturatie coronara permanenta.

Tratamente de canal. Precizari suplimentare

 • Tratamentul de canal nu este deloc dureros, intrucat se poate realiza sub anestezie prin inhalosedare sau sedare generala;
 • La fel ca orice alta interventie de endodontie si nu numai, si tratamentul de canal este efectuat doar dupa radiografia locala a zonei afectate;
 • Fiind vorba despre o procedura complexa, nu va putea fi finalizata pe parcursul unei singure sedinte in cabinetul stomatologic.

Unica alternativa a tratamentelor de canal sunt extractiile dentare, interventii ce duc la pierderea definitiva a unuia sau a mai multor dinti. Primul lucru pe care trebuie sa-l inteleaga fiecare dintre pacientii supusi tratamentelor de canal, este ca o astfel de terapie este singura in masura sa le salveze dintii, chiar si cand acestia apar foarte deteriorati.


Medici specializati in "Tratamente de canal"


PROGRAMARE!


Afla disponibilitatea medicului!