0765 449 033 021 367 28 28

PROGRAMARE!

PROGRAMARE!

Sinus lift, pentru reusita implantarii maxilarului superior

Una dintre zonele de maxim interes in implantologie este reprezentata de sinusurile maxilare. Implantologia endoosoasa, din care face parte si procedura chirurgicala de sinus lift, este una dintre cele mai avansate ramuri ale odontoiatriei. Se ocupa cu implantarea directa in tesuturile osoase ale pacientilor "candidati" la lucrari de protetica. Rezultatele obtinute in urma acestui tip de interventii sunt exceptionale atat din punct de vedere estetic, cat si functional.
In clinica de stomatologie Dental Praxis, efectuam interventii de sinus lift sau de ridicare a membranei sinusale, atunci cand pacientii nu dispun de o cantitate suficienta de tesut osos necesar unui implant dentar. Zona de interes apartine exclusiv molarilor si premolarilor localizati pe arcada superioara. Insa inainte sa intervenim pentru aplicarea unui implant dentar, este nevoie sa cunoastem foarte bine anatomia fiecarui pacient.

In ce consta interventia de sinus lift?

Sinusurile maxilare, alaturi de sinusurile sfenoid, frontal si etmoid, se numara printre sinusurile paranazale, ce nu sunt altceva decat mici cavitati din interiorul oaselor craniului, care comunica prin intermediul unor orificii, cu cele doua cavitati nazale.
Sinusul maxilar, cel mai mare dintre cavitatile paranazale, se afla in interiorul oaselor maxilarului superior si uneori trebuie ridicat. Procedura de ridicare a sinusului si a membranelor sinusale poarta denumirea de sinus lift.
Terminologia de "ridicare sinusala" (sinus lift) isi are originea tocmai in faptul ca sinusurile maxilare, pe patrcursul procedurii de augmentare a volumului osos, sunt deplasate in sus. Aceasta tehnica reconstructiva se realizeaza cu ajutorul tesuturilor osteoconductoare, avand ca obiectiv final stabilizarea si durabilitatea implanturilor dentare.
Mai precis, sinus lift, o practica chirurgicala similara cu aditia de os, permite cresterea volumului osos in arcada superioara. O data cu remodelarea si cresterea tesutului osos, sinusul maxilar este ridicat si el.

Cand sunt necesare interventiile de sinus lift?

Succesul si posibilitatea de realizare a unui implant dentar sunt conditionate de cantitatea si de calitatea satisfacatoare a tesutului osos pe care se va sprijini implantul respectiv. Uneori, oasele maxilarului se pot subtia, devenind improprii pentru implanturile fixe. Acest lucru poate fi cauzat de:

  • Varsta avansata a pacientilor;
  • Lipsa danturii o perioada indelungata de timp;
  • Infectii ale parodontiului cauzate de boli parodontale;
  • Predispozitia genetica.

Un implant dentar, fara o baza de sustinere stabila si suficient de rezistenta, este destinat esecului total, avand o durata destul de limitata. Este posibil ca in regiunea respectiva, ca urmare a extractiilor dentare sau din cauza parodontozelor, creasta maxilarului sa atrofieze.
Tesuturile moi, membranele sinusurilor maxilare, coborand in osul alveolar al maxilarului, vor ajunge sa ocupe toata suprafata destinata radacinii dentare. In scopul garantarii unei cantitati osoase indestulatoare pentru ancorarea implantului dentar, chirurgul stomatolog va trebui sa repozitioneze mai sus intreaga membrana sinusala. Astfel, va crea suficient spatiu necesar regenerarii osoase sau va pregati structura osoasa pentru implantare.
Avand prezente aceste motive, in calitate de medici ortodonti, ne straduim ca, vorbind pe limba pacientului nefamiliarizat cu limbajul odontotehnic, sa-l ajutam sa inteleaga de ce interventia de sinus lift este atat de importanta.

Cum este executata procedura de sinus lift?

Interventia de sinus lift sau de augmentare a cantitatii osoase in maxilarul superior, de obicei se efectueaza in paralel cu sedinta de inserare a implantului dentar. Mai exact, ii putem da curs imediat ce ne dam seama ca volumul osos necesar sprijinirii implantului este insuficient.
Operatia propriu-zisa este executata sub anestezie locala, fiind asadar complet nedureroasa chiar si pentru pacientii odontofobici (cu frica de dentist). Medicul stomatolog va inciza (cresta) regiunea perigingivala, intre gingie si sinusul maxilar.
Pentru regenerarea osoasa nu este nevoie ca de fiecare data sa ne folosim de grefa de os autolog (de la pacient). Tesutul natural poate fi inlocuit si de materiale sintetice sau de biomateriale. Din fericire pentru pacienti insa, de regula, putem executa interventia de regenerare osoasa simultan cu cea de implantare.
Ca orice alta interventie de chirurgie dentara, si cea de sinus lift este incheiata cu cateva puncte de sutura. Nu trebuie sa va speriati daca in urma procedurii, va alegeti cu mici umflaturi locale, acestea vor disparea in urmatoarele cateva zile.
Terapia implantoprotetica de sinus lift in cavitatea maxilarului superior este o munca destul de complicata in situatiile concrete de pierdere osoasa, ce au dus la randul lor si la pierderea dintilor.
Datorita acestor tehnici inovative, odontoiatria in general, implantologia in special, continua sa progreseze de la un an la altul. Iar noi, echipa de medici ai clinicii de stomatologie Dental Praxis, nu incetam sa ne actualizam si sa ne perfectionam, spre beneficiile pacientilor.


Medici specializati in "Sinus lift"


PROGRAMARE!


Afla disponibilitatea medicului!