0765 449 033 021 367 28 28

PROGRAMARE!

PROGRAMARE!

Parodontoza, o bola parodontala moderna

Bolile parodontale (parodontoze, gingivite) sunt maladii extrem de raspandite in randul populatiei adulte, ce afecteaza tesuturile de sutinere ale dintilor (parodontiul). Principalele urmari, daca nu sunt tratate la timp, consta in pierderea definitiva a dintelui sau a dintilor afectati.
Este important ca atat pacientii obisnuiti cu halatele albe ale dentistilor, dar si cei care nu au pasit inca intr-un cabinet stomatologic, sa cunoasca bolile parodontale. Pentru ca pana si cele mai neinsemnate simptome pot reprezenta inceputul unei boli parodontale precum parodontoza sau gingivita. Ulterior, cele doua patologii pot duce la pierderea danturii chiar si in randul persoanelor tinere.
Cu specialitatea de parodontologie, noi, echipa de medicii a clinicii de stomatologie Dental Praxis, incercam sa ne ajutam pacientii sa previna si sa trateze la timp orice boala parodontala, inca dintr-o faza incipienta. Insa munca noastra trebuie completata de o igiena orala corespunzatoare, prima masura de profilaxie dentara la domiciliu, eficienta in mentinerea sanatoasa a danturii si in general a intregii cavitati dento-maxilare.

Ce sunt bolile parodontale?

Boala parodontala este o maladie de natura infectioasa a tesuturilor parodontale, ce debuteaza de regula cu inflamatia gingiilor (gingivita). Netratata, inflamatia se extinde, afectand in formele cele mai grave, si tesuturile ce inconjoara dintii: canalele si oasele alveolare, ligamentele parodontale, cementul radicular.
Parodontopatiile (bolile parodontale) se dezvolta atunci cand unul sau mai multe elemente ale aparatului parodontal inceteaza sa-si mai exercite propriile functii de sustinere ale dintilor. Urmarile se identifica prin mobilitatea dintilor si chiar prin iesirea acestora din "adapost".

Parodontoza. Cauzele bolilor parodontale

Cauza de baza a parodontozei este igiena orala precara, ce favorizeaza proliferarea bacteriilor, finalizata cu depuneri de placa bacteriana si de tartru. Depozitele, neinlaturate cu ajutorul mijloacelor profesionale de detartraj, duc la inflamatia gingiilor si la aparitia gingivitelor, o forma mai usoara a bolii parodontale.
Inflamatia duce la marirea "buzunarelor" dintre gingii si dinti si totodata la umplerea zonelor respective cu bacterii si tartru. Extinderea infectiilor cu microorganisme patogene si netratarea acestora in timp util, afecteaza parodontiul in profunzime, cauzand pierderea tesutului osos si implicit a unuia sau a mai multor dinti.

Potrivit studiilor recente din domeniul ortodontiei, se pare ca boala parodontala este corelata cu diversi factori, ce o pot favoriza:

 • Predispozitia genetica, unele persoane mostenind gena responsabila de instaurarea bolii parodontale;
 • Tabagismul, fumatorii fiind predispusi parodontozelor si expusi accelerarii rapide a bolii parodontale;
 • Diabetul si diverse alte patologii (artrita reumatoida);
 • Varsta inaintata si stresul, factori ce slabesc barierele imunitare ale organismului;
 • Schimbarile hormonale din timpul sarcinii sau a menopauzei;
 • Administrarea unor medicamente si abuzul de substante toxice;
 • Alimentatia necorespunzatore si in general igiena orala precara, etc.

Parodontoza. Simptomatologia bolilor parodontale

Aflate in faza incipienta, parodontozele si gingivitele ataca mai intai gingiile, dupa care pot avansa pana la nivelul peridontiului (oase si canale alveolare). Manifestate in general in perioada adulta, bolile parodontale au o evolutie destul de lenta in timp. Intr-o forma agresiva, cu o progresie rapida, boala parodontala poate afecta si persoanele tinere.

Tabloul simptomatic arata in felul urmator:

 • Gingii inflamate, umflate si rosii, adeseori sangerande;
 • Largirea spatiilor dintre dinti;
 • Recesiunea gingivala, cu gingii care se retrag, dintii aparand mai lungi decat inainte;
 • Respiratie urat mirositoare;
 • Colectari de puroi in spatiul dintre gingii si dinti;
 • Sensibilitate dentara in timpul masticatiei;
 • Gingii care sangereaza usor in timpul periajului;
 • Mobilitate dentara, perceputa cu dinti care se misca din radacina.

In prezenta acestor simptome, va recomandam sa faceti in cel mai scurt timp o programare in clinica noastra de stomatologie. Aici, specialistii vor interveni pentru stabilirea celui mai potrivit plan terapeutic.

Care este terapia indicata pentru tratarea bolilor parodontale?

Principalii "responsabili" de declansarea parodontozelor si mai intai a gingivitelor sunt placa bacteriana si tartrul. Evolutia celor doua boli parodontale poate fi insa controlata prin reguli de igiena orala si mai ales prin intermediul tratamentelor profesionale efectuate in cabinetele noastre de stomatologie.

Ca mijloace de profilaxie raman detartrajul periodic si periajul profesional, asociate controlarii patologiilor si a factorilor favorizanti.
Terapia, in functie de gravitatea bolii parodontale, este structurata dupa cum urmeaza:

 • Educarea pacientilor in legatura cu igienizarea corecta a cavitatii orale la domiciliu;
 • Eliminarea biofilmului si a depozitelor de tartru prin intermediul interventiilor de detartraj si / sau de periaj profesional;
 • In cazurile grave de parodontoze, poate fi nevoie de interventii la nivelul gingiilor, pentru reconstruirea tesuturilor afectate (gingivoplastie);
 • Cura prevede si tratamentul medicamentos, pentru eradicarea infectiilor profunde.

Pentru a le face fata bolilor parodontale, trebuie sa stiti sa le identificati inca de la primele simptome, confirmate de altfel imediat ce ne veti face o vizita in clinica stomatologica Dental Praxis.

 


Medici specializati in "Parodontoza | Boli parodontale"


PROGRAMARE!


Afla disponibilitatea medicului!