0765 449 033 021 367 28 28

PROGRAMARE!

PROGRAMARE!

Obturatii coronare, plomba cea de toate zilele...

O obturatie coronara, cunoscuta si cu denumirea universala de plomba, este cea mai frecventa interventie de endodontie. Atunci cand medicul dentist descopera o carie dentara, pentru evitarea degenerarii ulterioare a danturii, este indispensabil sa recurga la o obturatie coronara. Pentru ca o carie neplombata nu va face decat sa se agraveze, deteriorand in cele din urma intreaga structura dentara si afectand chiar si structurile invecinate (alti dinti, gingii, etc.).

In clinica stomatologica din Bucuresti Dental Praxis, efectuam proceduri de obturatie coronara, ce pot avea loc individual sau in completarea tratamentelor de canal. Cu aceasta interventie restaurativa le asiguram pacientilor nostri mici si mari, umplerea cavitatilor dentare.

Din fericire, datorita progreselor din domeniul ortodontiei, procedura de obturatie coronara este complet nedureroasa. Tinand cont si de costurile destul de accesibile, avand in vedere rezultatele obtinute, nu aveti niciun motiv sa evitati tratamentul atunci cand va este recomandat de catre medicul specialist.

Ce sunt obturatiile coronare?

Obturatiile coronare sau plombele reprezinta tehnici reconstructive de endodontie, pentru repararea danturii (dinti, premolari, molari) deteriorate. Procedura de obturatie coronara consta in umplerea cavitatii dentare, create din cauza proceselor carioase sau ca urmare a unor evenimente traumatice.

Daca in urma radiografiei, medicul stomatolog constata ca nici pulpa dentara, nici nervul nu au fost afectati, obturatia coronara va putea fi efectuata inca de la prima sedinta. Desigur, interventia este precedata de curatarea efectiva a zonei respective si de inlaturarea tesutului cariat.

Doar intr-o faza succesiva, dentistul va plomba fisurile, crapaturile si canalele, generate de catre bacteriile cavitatii orale. Acestea, perforand smaltul si dentina, sunt primele vinovate de de formarea cariilor dentare.

Cand trebuie efectuate obturatiile coronare?

Scopul obturatiilor coronare este de recuperare a aspectului morfologic (estetica dentara) si a functionalitatii dentare. Insa printre principalele obiective ale acestei interventii endodontice se numara:

 • Blocarea propagarii leziunilor cauzate de cariile dentare;
 • Sigilarea si izolarea spatiilor dentare si inderdentare expuse penetratiei de microorganisme patogene;
 • Prevenirea proceselor carioase;
 • Ameliorarea durerilor si a inflamatiilor dentare;
 • Refacerea structurii morfologice a dintelui;
 • Obturarea canalului radicular in cazul dintilor puternic deteriorati.

Cum decurge o sedinta de obturatie coronara in clinica noastra?

In urma consultatiei de specialitate, medicul stomatolog va stabili daca aveti nevoie de o obturatie coronara sau de o alta manevra mult mai invaziva. Daca este nevoie, inainte de plombarea efectiva, pentru confirmarea leziunii carioase, dentistul va efectua o radiologie dentara.

In cabinetele stomatologice ale clinicii noastre, procedura propriu-zisa de obturatie coronara este urmatoarea:

 • Prima etapa consta in anestezie locala, pentru reducerea si prevenirea senzatiei de durere;
 • Izolarea cu diga a zonei de interventie, evitand contaminarea suprafeteie dentare cu saliva;
 • Indepartarea cariei dentare, folosindu-ne de ajutorul instrumentelor specifice, in functie de gravitatea leziunii;
 • Daca radiografia confirma infectia pulpei dentare, este nevoie si de tratamentul de canal, asociat cu medicatia necesarea pentru tratarea infectiei;
 • Aplicarea materialului (compozit) in straturi, preparat de catre medicul stomatolog;
 • Finisajul suprafetelor plombate, pentru o estetica dentara perfecta.

In centrul de stomatologie Dental Praxis, durata unei sedinte de obturatie coronara depinde de timpul acordat fiecarei etape in parte.
Tinand cont ca pacientii nostri pot prezenta mai mult de o carie, pe parcursul aceleiasi sedinte, putem executa mai multe obturatii coronare, diminuand astfel numarul de anestezii locale. Totodata, pacientii vor reduce din timpul pe care trebuie sa si-l petreaca in cabinetul stomatologic, in favoarea altor activitati, poate mai placute.

Avantajele obturatiilor coronare din compozit

In mod frecvent, efectuam obturatii coronare din compozit, preferate de pacienti, comparativ cu plombele din amalgam. Alegerea pacientilor depinde foarte mult de recomandarile medicilor nostri, dar si de avantajele acestui material care se dovedeste a fi utilizat tot mai des:

 • Compozitul imita foarte bine structura si textura naturala a dintilor;
 • Este o materie mult mai bine acceptata, indesosebi din cauza caracteristicilor sale de estetica dentara;
 • Din punct de vedere cromatic, se adapteaza culorii dintilor, putand fi personalizat in functie de nuanta originala a danturii;
 • Este un material ce-i confera dintelui o rezistenta superioara in timp;
 • Suprafetele dentare restructurate se prezinta lucioase, fara sa fie vizibile discrepante intre smalt si compozit.

Obturatii coronare. Recomandari speciale

Daca suferiti de asa-zisa "frica de dentist" (odontofobia), nu ezitati sa ne comunicati temerile voastre. Medicii nostri vor sti cum sa va abordeze, ajutandu-va astfel sa va relaxati si sa treceti cu bine peste orice tip de interventie de endodontie.

Imediat dupa incheierea procedurii de obturatie coronara, va trebui sa evitati masticatia pe partea interventiei.

In perioada urmatoare obturatiei coronare, puteti manifesta o anumita sensibilitate la dintii plombati. Daca sensibilitatea persista prea mult sau daca sesizati o durere in dreptul dintelui "prelucrat", nu ezitati sa programati o consultatie la medicul curant al clinicii noastre.

Cu toate ca se intampla foarte rar, este posibil ca obturatia coronara sa se fisureze sau sa cada. In cazuri similare, prezentati-va de urgenta in cabinetul stomatologic, unde specialistul in endodontie va repara sau substitui, dupa caz, plomba.


Medici specializati in "Obturatii coronare"


PROGRAMARE!


Afla disponibilitatea medicului!