0765 449 033 021 367 28 28

PROGRAMARE!

PROGRAMARE!

Incrustatii ceramica, reconstructii coronare de durata

Specialistii clinicii noastre de stomatologie realizeaza incrustatii ceramica in alternativa clasicelor obturatii coronare. Practic este vorba despre reconstructia partiala in laborator a coroanei dentare, pentru ca intr-un final, molarii si premolarii sa-si recapete functiile si nu in ultimul rand, aspectul estetic.
Daca leziunile cauzate de carii sau traumatisme sunt de dimensiuni mai ample, pentru recuperarea estetica si functionala a maselelor, medicii stomatologi le recomanda pacientilor aplicarea de incrustatii ceramica.
Am putea compara aceste incrustatii ceramica unor piese de puzzle, construite de tehnicienii dentari in laborator, pe masura pacientilor si care urmeaza apoi sa fie montate de catre specialistii stomatologi direct pe smaltul sanatos.

Ce presupune incrustatia ceramica?

Cunoscute in literatura de specialitate cu denumirea de inlay si onlay, incrustatiile in ceramica efectuate in clinica stomatologica Dental Praxis reprezinta o procedura de restructurare a molarilor si a premolarilor.
Deosebirea dintre cele doua notiuni inlay / onlay se rezuma la gradul de complexitate a restructurarii dentare:

 • Incrustatia inlay se utilizeaza in cazul leziunilor de dimensiuni mai mici, dar mai ample decat cele ce pot fi ajustate cu obturatia coronara;
 • Incrustatia onlay este recomandata daca leziunea dentara este mult mai ampla, iar dintele poate fi reconstruit.

Asadar, putem descrie incrustatia ceramica sub forma unei coroane dentare partiale, pe care o aplicam atunci cand avem o suficienta suprafata dentara santoasa. Altfel spus, aplicam incrustatia ceramica daca dintele este suficient de sanatos pentru a nu fi extras sau pentru a nu-l sacrifica montand o coroana dentara artificiala.

Incrustatiile pot fi confectionate din compozit, sau pentru o rezistenta majora din aur sau ceramica. Cea din urma categorie, in masura sa imite perfect smaltul natural al dintilor, aduce beneficii suplimentare pacientilor interesati de estetica dentara.

Cum se desfasoara tratamentele noastre cu incrustatii ceramica?

In mod normal, pentru punerea in aplicare a acestui tip de tratament de estetica dentara, veti avea nevoie de doua sedinte de odontoiatrie, dupa cum urmeaza:

Prima vizita

 • In timpul primei vizite, specialistul stomatolog studiaza dintele ce are nevoie de incrustatia ceramica;
 • Tot atunci, molarul sau premolarul este pregatit, dentistul indepartand eventualele plombe sau leziuni carioase;
 • O data ce suprafata dentara este pregatita, stomatologul clinicii noastre preleveaza amprenta dentara, pe care o trimite in laborator, pentru prelucrare;
 • Pentru protejarea dintelui, va fi efectuata o obturatie coronara provizorie, ce va fi indepartata la urmatoarea sedinta de tratament.

A doua vizita

 • Medicul curant indeparteaza plomba provizorie, dupa care este verificata incrustatia ceramica;
 • Fixarea este realizata cu ajutorul unui adeziv puternic, ce-i va asigura rezistenta si durabilitate.
  Pentru ca rezultatele finale sa fie impecabile, potrivit celor mai exigente pretentii, vom incerca sa gasim cea mai buna corespondenta cromatica intre incrustatia ceramica si dintii naturali ai pacientilor.

Principalele avantaje ale incrustatiilor ceramica

 • Rezultatele obtinute sunt mult superioare din punct de vedere estetic, comparativ cu plombele traditionale;
 • Materialele utilizate sunt foarte similare smaltului dentar natural;
 • Spre deosebire de alte materiale, ceramica este compatibila cu organismul uman, incrustatia ceramica reducand astfel riscurile de alergii;
 • Portelanul este un material foarte dur, depasind ca rezistenta incrustatiile din compozit;
 • Procedura de fixare permite lipirea perfecta a incrustatiilor ceramice, restituindu-le dintilor fragili rezistenta naturala;

Care este diferenta dintre obturatii coronare si incrustatii ceramice?

Obturatia coronara, adica binecunoscuta plomba, reprezinta cea mai simpla tehnica de restaurare dentara. Se desfasoara intr-o unica sedinta, aparte cazurile in care pacientii mai au nevoie si de tratamentul de canal. Sunt recomandate in cazul leziunilor dentare de dimensiuni mici sau medii.
In general, toti molarii si premolarii pot fi reconstruiti cu incrustatii ceramica, in timp ce incisivii si caniniii, cu obturatii coronare. Asadar, principala diferenta dintre obturatia coronara si incrustatia ceramica este strans legata de extinderea suprafetei reconstruite.

Pentru ca in calitate de pacienti sau de public cititor sa le deosebiti de plomba clasica, este important sa stiti ca:

 • Obturatia de canal este o procedura directa de reparare a coroanei dentare, efectuata in cabinetul stomatologic, convenabila in cazul cariilor de mici dimensiuni;
 • Cand structura coronara care lipseste este mult mai ampla, restaurarea directa este imposibila, fiind preferate tehnicile indirecte, in care portiunea lipsa sau incrustatia ceramica este confectionata in laborator.

Daca doriti sa obtineti o estetica dentara perfecta, trebuie sa va adresati celor mai competente cadre medicale ale clinicii de stomatologie Dental Praxis.


Medici specializati in "Incrustatii ceramica"


PROGRAMARE!


Afla disponibilitatea medicului!