0765 449 033 021 367 28 28

PROGRAMARE!

PROGRAMARE!

Igiena dentara la copii, primul pas spre un zambet sanatos si frumos

Regulile de baza de igiena dentara la copii reprezinta primul pas pentru un zambet sanatos si frumos, ce va dura toata viata. In primii ani de viata, pe cand dantura se afla intr-o permanenta evolutie, adeseori dintii de lapte sunt neglijati atat de catre copii, dar si de parinti.

La clinica stomatologica Bucuresti Dental Praxis, specialistii in ortodontie pediatrica detin toate cunostintele necesare pentru a-i ajuta pe cei mai mici pacienti sa previna si sa trateze cele mai frecvente afectiuni ale dintilor temporari.
Ajungand la varsta adulta, sunt multe persoanele care se intreaba de ce nu au fost binecuvantati de catre "Mama natura" cu o dantura perfecta din punct de vedere estetic si functional. Istoria dintilor, si este o regula pentru oricine, incepe o data cu primii 20 de dinti de lapte. Continua apoi pana la varsta la care persoana adulta se va regasi cu nici mai mult, nici mai putin, decat cu 32 de dinti permanenti. Dar daca dantura nu este nici de departe perfecta, cauzele sunt diverse, iar una dintre ele este igiena dentara la copii.

Importanta tratamentelor si a regulilor de igiena orala la copii

Sanatatea dintisorilor este deosebit de importanta pentru dezvoltarea corecta a danturii permanente. Iata de ce un tratament executat gresit sau neefectuat deloc, precum si pierderea prematura a unui incisiv sau premolar de lapte poate cauza diverse probleme maxilo-faciale. Consecintele vor fi apoi resimtite pe tot parcursul vietii.

In alternativa, micile-mari probleme pot fi corectate cu ajutorul medicilor specialisti in stomatologie pediatrica si in colaborare cu parintii. Rolul specialistului este necesar pentru:

 • Efectuarea tratamentelor de prevenire a cariilor sau / si a malformatiilor oro-faciale, precum procedurile de sigilare si de fluorizare a danturii, folosirea aparatelor dentare mobile pentru copii, etc.;
 • Instruirea celor mici si a parintilor despre periajul corect al dintilor;
 • Instruirea in legatura cu dieta alimentara corecta a copiilor si a adolescentilor;
 • Tratarea cariilor si a proceselor inflamatorii (gingivite, pulpite, abces dentar, etc.);
 • Interventiile de urgenta in cazul traumelor dentare sau in orice moment al episoadelor inflamatorii.

Principalele reguli de igiena dentara la copii

Pana in jurul varstei de 2 - 3 ani, igiena dentara la copii trebuie sa fie efectuata de catre parinti, iar in anii urmatori, da catre copii, sub stricta supraveghere a parintilor. Iata cateva dintre regulile de baza pentru igiena orala la copii, de efectuat acasa, sugerate si recomandate de catre specialistii clinicii stomatologice Dental Praxis:

 • Utilizarea periutelor de dinti cu peri moi;
 • Curatarea delicata prin miscari circulare;
 • Periajul atent al suprafetelor interioare si exterioare ale dintilor, precum si al limbii;
 • Spalarea dupa fiecare masa si in principal dimineata si seara;
 • Folosirea pastelor de dinti bogate in fluor, etc.

Pentru ca cele mai frecvente cauze ale cariilor ce intereseaza dintii de lapte sunt de natura alimentara, dar si pentru ca cel mai eficient tratament este cel de prevenire, recomandarile noastre continua cu cateva indicatii de baza:

 • Limitarea cantitatilor de alimente si a frecventei consumului de alimente bogate in glucide si carbohidrati;
 • Evitarea introducerii in alimentatia copilului a sucurilor si a ceaiurilor indulcite, precum si a bauturilor carbogazoase;
 • Reducerea numarului de gustari, pe langa mesele principale, constituite din tot felul de snacks-uri, prajiturele sau alte "mancarici" bogate in zahar si amidon.

Igiena dentara la copii. Prima vizita la dentist

Nu exista recomandari specifice cu privire la momentul primei vizite intr-un cabinet stomatologic. Este insa oportun ca parintii sa controleze dantura copiilor o data cu finalizarea procesului de crestere a dintilor de lapte, adica in jurul varstei de 2 ani - 2 ani jumate.
Potrivit comunitatii stiintifice internationale, momentul in care cel mic trebuie sa aiba prima intalnire cu medicul stomatolog coincide cu varsta de 4 - 5 ani. Desigur ca vizita trebuie anticipata atunci cand observati ca cel mic se confrunta cu probleme de tipul:

 • Dureri de dinti cauzate de carii;
 • Afectiuni parodontale;
 • Eruptie dentara intarziata;
 • Traume la nivelul cavitatii orale;
 • Malformatii oro-faciale.

La aceasta varsta, medicii specialisti ai clinicii stomatologice Dental Praxis efectueaza o evaluare generala a situatiei maxilo-faciale a copilului. Identificarea precoce a eventualelor carii, inflamatii gingivale sau ocluzii dentare, permite adoptarea unui plan preventiv sau terapeutic adecvat.
Controalele periodice ale micilor pacienti trebuie efectuate la fiecare 6 luni. Motivele vizitelor atat de frecvente in clinica stomatologica pot fi explicate de predispozitia acestora la carii. Iar vinovate sunt atat alimentatia bogata in carbohidrati, cat si continua evolutie a cavitatii maxilo-faciale.

Pentru a nu da gres, este util ca in calitate de parinti, sa faceti o programare la clinica stomatologica Dental Praxis, pentru o prima intalnire a celui mic cu medicul dentist. Aici veti fi instruiti nu doar despre rolul pe care-l are igiena orala la copii, ci si despre cum trebuie efectuat periajul zilnic si cum puteti preveni cariile.


Medici specializati in "Igiena dentara la copii"


PROGRAMARE!


Afla disponibilitatea medicului!