0765 449 033 021 367 28 28

PROGRAMARE!

PROGRAMARE!

Gutiere bruxism, remedii impotriva eroziunii dentare nocturne

Gutiere bruxism... putini le cunosc, dar pentru multi se dovedesc a fi o adevarat "mana cereasca", unica ce le mai poate salva dantura de la ruina totala.
Poate ca din cand in cand, surprindeti ca somnul copiilor sau a partenerilor de viata nu mai este tocmai lin si silentios. Si aparte cate-un suspinat razlet, mai puteti localiza cate-un "scrasnit" din dinti "ca la carte", o orchestratie parca de sunete dure si stridente, datorate frecarii si strangerii exagerate a dintilor.

Nu intotdeauna "a strange din dinti" ramane o simpla expresie metaforica pe care majoritatea umanilor si-o rostesc, fie si in gand, ori de cate ori se afla la ananghie. Daca acest lucru se intampla in timpul somnului, tot ce se poate sa va confruntati cu o patologie cunoscuta in mediul ortodontic cu denumirea de bruxism.

Gutiere bruxism. Ce este bruxismul?

Inainte sa va dati seama daca aveti sau nu nevoie de gutiere bruxism, va ajutam sa descoperiti micile "secrete" ale bruxismului.
In termeni medicali, bruxismul indica o miscare involuntara de frecare a dintilor celor doua arcade, asociata cu inclestarea violenta a acestora. Actiunea este datorata muschilor masticatorii ce se contracta fie sub incidenta stresului, fie pe timpul perioadelor de somn profund.
Potrivit expertilor, sunetul specific de scrisnit sau scartait din dinti afecteaza circa 30 % din populatia infantila, cu o incidenta majora in cazul prescolarilor cu varsta sub 5 ani.

Gutiere bruxism. Care sunt cauzele bruxismului?

Terapia bruxismului poate fi destul de anevoiasa, tocmai datorita multiplelor cauze fizice si psihologice:

 • Malocluziile dentare (alinierea imperfecta a celor doua arcade);
 • Adoptarea unor pozitii mandibulare incorecte;
 • Factori emotionali: stresul, anxietatea, nervozitatea, frustrarea, tensiunea, competitia, etc.;
 • In general, orice alterare a starilor psiho-emotionale.

Potrivit studiilor de specialitate, fapt confirmat si de noi de-a lungul experientelor ortodontice, tendinta de bruxism persista in cazul familiilor in care exista sau a existat deja un membru afectat.
Aparte factorii ereditari, si teoria este sustinuta de altfel de numeroase studii ale cercetatorilor ortodonti, adultii care in copilarie sufereau de bruxism, manifesta o predispozitie ca acesta boala sa recidiveze la varsta maturitatii.

Gutiere bruxism. Descoperiti simptomele bruxismului

De regula, subiectii afectati, daca nu le este precizat de catre persoanele din jur, nu-si dau seama ca sufera de aceasta patologie. Cu atat mai putin, nu-si dau seama nici de necesitatea cautarii unor remedii precum gutierele pentru bruxism.

Dar primele semnale de alarma ce-ar trebui sa va dea de gandit ca este momentul sa ne solicitati tratamentele cu gutiere bruxism, se prezinta dupa cum urmeaza:

 • La trezire, puteti semnala o durere deranjanta la nivelul maxilarului si a mandibulei;
 • Sunetele specifice de scrasnit si scartait sunt in cele din urma confirmate de familiari;
 • O evidenta si progresiva uzura dentara, confirmata de medicul curant specialist in ortodontie;
 • In cazurile mai grave, are loc chiar si lezarea canalelor si a oaselor alveolare;
 • Dezvelirea coroanei dentare si "coborarea" gingiilor reprezinta de asemeni, simptome care trebuie sa va dea de gandit.

Gutiere bruxism. Efectele bruxismului

Consecintele bruxismului sunt vizibile in primul rand asupra danturii pacientilor. In faza premergatoare tratamentelor cu gutiere bruxism, dintii se prezinta tociti si slefuiti, cu tendinte de scurtare. Adeseori este le marita sensibilitatea, fapt datorat consumarii dentinei.

O data cu trecerea anilor, musculatura periorala (muschii din jurul gurii), suprasolicitata, se atrofiaza, fenomen insotit de o estetica faciala modificata. Totodata, pacientii ne semnaleaza o serie de alte tulburari tempomandibulare, precum:

 • Oboseala muschilor faciali;
 • Dureri de cap, gat si urechi.

Gutiere bruxism. Terapie

Pentru a putea fi diagnosticati, pacientii cu suspiciuni trebuie sa se adreseze clinicii noastre de stomatologie pentru programarea unei consultatii. Abia dupa evaluarea completa a tabloului simptomatic, vom fi in masura sa va recomandam terapia cu gutiere bruxism.
Gutierele, asemanatoare protezelor dentare utilizate de boxeri, au rolul sa reduca uzura dentara, interpunand intre cele doua arcade o suprafata de protectie din cauciuc moale. Astfel, se reduc si solicitarile suferite de tesuturile de sustinere dentara (parodontiul).
Eficacitatea terapiei cu gutiere bruxism se datoreaza posibilitatii de a o personaliza. Dispozitivul mobil pe care-l furnizam pacientilor este confectionat urmand cu fidelitate amprenta dentara, folosind cele mai potrivite materiale pentru asigurarea functiei sale principale.

Gutiere bruxism. Terapii complementare

Pornind de la multiplele cauze care genereaza aceasta patologie, utilizarea unei gutiere bruxism poate fi asociata sau inlocuita cu diverse alte terapii:

 • In cazul unor malocluzii severe, cu tratamente de protetica sau / si de ortodontie;
 • In prezenta inflamatiilor parodontiului, este utila intervenirea cu terapii ortodontice pentru eliminarea inflamatiilor;
 • Daca bruxismul este determinat de factori sistemici, gutierele bruxism se pot asocia cu tratamentul medicamentos;
 • Factorii psihologici pot fi ameliorati si suprimati in completare cu sedinte de psihoterapie si hipnoza, cu tehnici de ralxare si de autosugestie;
 • Pentru regasirea echilibrului si relaxare, gutierele se pot alatura sedintelor de kinetoterapie;
 • Pentru solutionarea cauzelor neurologice poate veti avea nevoie, pe langa consultatiile specialistilor nostri in ortodontie, si de cele ale specialistilor neurologi.

Cabinetele centrului de stomatologie Dental Praxis reprezinta o destinatie pentru oricine este in cautare de remedii pentru alinarea unei boli parodontale, ori viseaza la un implant dentar sau la tratamentele de albire dentara. Iar noi, medicii clinicii stomatologice Dental Praxis suntem "vaccinati" cu tot ce inseamna patologie ortodontica sau ortodontie in general.


Medici specializati in "Gutiere bruxism"


PROGRAMARE!


Afla disponibilitatea medicului!