0765 449 033 021 367 28 28

PROGRAMARE!

PROGRAMARE!

Tratamente profesionale de fluorizare pentru prevenirea cariilor

Clinica stomatologica Dental Praxis le ofera pacientilor sai, oricare ar fi categoria de varsta, tratamente de fluorizare profesionale. Primul pas catre o dantura impecabila incepe o data cu sedintele de profilaxie dentara, fara sa neglijati, desigur, regulile de baza de igiena dentara, efectuate la propriul domiciliu.

Prima bariera de aparare impotriva cariilor este constituita de insasi structura dintelui. In mod particular, este vorba despre nivelul de rezistenta a smaltului. Acesta este stratul extern, cel mai expus agresiunii externe a bacteriilor ce "populeaza" in mod normal cavitatea orala. Iar calitatea smaltului depinde, pe langa numerosi alti factori, si de aportul de fluor din perioada de evolutie a dintilor de lapte si mai apoi pe tot parcursul dentitiei permanente.

Poate ca nu stiati, dar cariile dentare se numara inca printre patologiile cronice degenerative predominante in aproape toate tarile lumii, afectand tineri si varstnici, indiferent de conditia lor sociala. Pe parcursul mai multor decenii, tratamentele profesionale de profilaxie dentara impotriva celei mai raspandite maladii odontoiatrice, se rezumau la administrarea orala a suplimentelor cu fluor, inca din a sasea luna de viata.

Ce este tratamentul de fluorizare?

Tratamentul de fluorizare reprezinta o tehnica sigura si deosebit de utila, ce favorizeaza prevenirea cariilor prin intermediul fluorului. Fluorul este un mineral care, daca este asimilat in organism atunci cand structurile dentare sunt in plina evolutie sau sunt deja finalizate, ajuta la formarea unui smalt mult mai rezistent la carii.

Administrarea fluorului se poate face in doua moduri:

  • Pe cale sistemica,
  • Pe cale topica.

Fluorizare sistemica

Terapia de fluorizare sistemica presupune administrarea orala a fluorului, cu ajutorul suplimentelor alimentare cu un ridicat continut de fluor. Totodata, fluorul mai este asimilat in mod natural, insa in cantitati mult mai mici din alimentatie (apa potabila, peste, sare, etc.).
Prin intermediul acestei modalitati, fluorul este administrat in special in perioada de formare a dintilor de lapte si mai apoi pe parcursul evolutiei dentitiei permanente, pana in jurul varstei de 13 - 15 ani. Astfel, fluorul este incorporat in straturile profunde dentare.

Fluorizare topica

Fluorizarea topica poate fi:

  • Individuala, efectuata acasa, prin intermediul pastelor de dinti sau a apelor de gura, cu o concentratie redusa de fluor;
  • Profesionala, practicata in cabinetele stomatologice si care consta in aplicarea unor geluri si paste de dinti puternic fluorizate.

Tratamentele de fluorizare topica se pot efectua la orice varsta, obiectivele acestora fiind de:

  • Remineralizare a suprafetei smaltului;
  • Combatere a populatiilor de bacterii;
  • Contrastare a producerii de acizi.

Cum se efectueaza tratamentele de fluorizare in clinica stomatologica Dental Praxis?

Dupa cum ati dedus deja, terapia de fluorizare topica, pe baza de preparate cu un inalt continut de fluor, este cu siguranta mult mai eficienta daca este efectuata intr-un ambient profesional. Curele de fluorizare aplicate de medicii nostri in cabinetele stomatologice Dental Praxis, va ajuta sa preveniti atat cariile dentare, cat si placa bacteriana, o depunere responsabila de bolile parodontale.

Medicii nostri stomatologi, pentru accentuarea rezultatelor, efectueaza fluorizarea doar in urma unor cure complete de igienizare dentara. Aici sunt cuprinse tratamentele de detartraj, de Air Flow si de periaj profesional, aplicate cu cel mult 6 luni inainte de fluorizare.
Tratamentul efectiv de fluorizare prevede aplicarea pe fiecare arcada, a unor preparate profesionale puternic fluorizate (paste de dinti, solutii sau geluri), pe care specialistii ortodonti le vor lasa sa actioneze cateva minute.

Importanta tratamentelor de fluorizare

Potrivit OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), administrarea fluorului sub forma de aplicari profesionale de fluorizare in cabinetul stomatologic, reprezinta una dintre cele mai eficace metode de profilaxie dentara. Medicii clinicii stomatologice Dental Praxis isi propun in acest sens sa va informeze, in calitate de pacienti, despre importanta tratamentelor de fluorizare.

Inca de la inceputul secolului trecut, studiile experimentale din domeniul stomatologiei demonstreaza rolul profilactic al fluorului pentru sanatatea cavitatii orale si in special a dintilor. In fapt, prezenta fluorului inlatura bacteriile, germenii si orice alte microorganisme patogene. Activitatea acestora la nivelul suprafetelor dentare si de sustinere a dintilor este redusa substantial.
Desi nimeni nu contesta rolul fluorului, se pare ca acesta este mult mai eficace, expunand pacientii la mai putine efecte secundare, atunci cand este administrat pe cale topica si nu sistemica, asa cum se proceda pana in urma cu cateva decenii.

Tratamente de fluorizare. Recomandari

  • Pentru succesul tratamentelor de fluorizare, le recomandam pacientilor sa nu consume lichide sau alimente in urmatoarea jumatate de ora, si nici sa nu se clateasca pe dinti;
  • Cu toate ca procedura de fluorizare nu prezinta riscuri daca este executata corect, ne asumam responsabilitatea de a fi precauti in cazul pacientilor cu varsta sub 6 ani si a femeilor insarcinate.

Vizitele sistematice in cabinetele clinicii de stomatologie Dental Praxis, asociate tratamentelor profesionale de fluorizare, va ajuta la intarirea smaltului si la protejarea dintilor de atat de nabadaioasele carii dentare. Tesuturile dentare devin astfel mult mai rezistente la atacurile microorganismelor patogene.


Medici specializati in "Fluorizare"


PROGRAMARE!


Afla disponibilitatea medicului!