0765 449 033 021 367 28 28

PROGRAMARE!

PROGRAMARE!

Extractii dentare simple sau chirurgicale, nedureroase

Desi la prima vedere chiar si cei mai curajosi pacienti sunt tentati sa "dea bir cu fugitii", o extractie dentara nu mai este chiar atat de ingrozitoare ca pe vremuri. Ambientele primitoare ale clinicii noastre de stomatologie, echipamentele profesionale si tehnicile de ultima ora contribuie la transformarea acestei proceduri intr-un fel de plimbare la cabinetul stomatologic.
In clinica stomatologica din Bucuresti Dental Praxis, orice extractie dentara este efectuata doar dupa o acurata analiza a tabloului clinic al pacientului. Altfel spus, considerata o procedura suplimentara, asociata altor mijloace terapeutice, recomandam extractia dentara doar atunci cand aceasta ramane unica sau ultima alternativa de tratament.

Ce sunt extractiile dentare?

Extractia dentara, desi este efectuata de regula in cabinetul stomatologic, este totusi o procedura chirurgicala. Consta in indepartarea dintelui din canalul alveolar, locasul natural din arcada mandibulara sau maxilara, ce reprezinta de fapt "domiciliu" dintelui.
Interventia de extractie dentara este conditionata de o anumita stare patologica sau functionala ce nu mai permite localizarea dintelui in spatiul respectiv, decat cu riscuri majore pentru sanatatea cavitatii orale si pentru siguranta intregului organism.

Cand sunt necesare extractiile dentare?

In anumite situatii, in ciuda tehnicilor si a priceperii noastre, ne putem confrunta cu pacienti ai caror dinti nu mai pot fi salvati. Un dinte trebuie extras in conditiile urmatoare, exceptie facand doar molarii sau asa-zisele masele "de minte", a caror prezenta in cavitatea orala, de regula, este de prisos:

 • Boli parodontale intr-o forma grava, ce au ca urmare absorbtia totala sau partiala a tesuturilor de sustinere si mobilitatea excesiva a dintelui afectat;
 • Forme severe de parodontoza, caz in care extractiile dentare preintampina avansarea acesteia si la structurile dentare sanatoase;
 • Fenomene carioase extinse care, afectand radacina, au dus la infectii grave (abcese dentare, pulpite) ce nu mai permit recuperarea dintelui;
 • Dinti afectati de diverse patologii care nu pot fi tratati prin rezectie apicala, extractia dentara ramanand ultima alternativa pentru prevenirea riscurilor de expansiune a infectiei si eventual de instaurare a septicemiei;
 • Ingramadirea dintilor, situatie ce nu poate fi solutionata cu ajutorul tratamentelor de ortodontie cu aparat dentar fix sau mobil;
 • Dinti suplimentari, ce cresc uneori pe parcursul perioadei de erupere a danturii permanente si care trebuie inlaturati chirurgical;
 • Fisura sau fractura verticala a radacinilor dentare;
 • Pozitii defectuoase ale elementelor dentare, inclusiv ale molarilor "de minte";
 • Daca dintii de lapte se "incapataneaza" sa cada, dentistul va trebui sa-i extraga in cabinetul stomatologic, etc.

In ce consta procedura de extractie dentara?

Ca urmare a evaluarilor clinice, interventia poate fi efectuata in doua moduri:

 • Extractie dentara simpla, recomandata in cazul dintilor vizibili, in totalitate erupti din tesutul gingival;
 • Extractie dentara chirurgicala, in cazul dintilor cu o eruptie incompleta, rupti sau care nu sunt accesibili cu instrumentarul medical de specialitate.

Indiferent de tipul procedurii, extractia dentara va fi realizata doar dupa radiografierea dintelui "suspect". In cazuri speciale, specialistul stomatolog va indica efectuarea unei radiografii panoramice, care sa cuprinda ambele arcade.
Inainte de efectuarea interventiei propriu-zise, este important sa-i furnizati medicului curant orice informatie necesara (alergii la principii active sau la diferite materiale, stare fizica particulara, de exemplu sarcina, patologii sau toxicodependenta, ce nu permit anestezia, etc.) pentru buna reusita a procedurii, fara riscuri pentru sanatate.

Datorita tehnicilor prezente, extractia dentara nu este defel dureroasa, nici traumatizanta. Pacientii, indiferent de fobii sau de starea de anxietate, vor fi supusi procedurii de anestezie locala. In cazuri particulare, se poate realiza si anestezia prin inhalosedare (sedare constienta) sau prin sedare generala IV asistata.
Astfel, dintele si intreaga zona invecinata va fi adormita, iar medicul dentist isi va putea duce la bun sfarsit interventia. Nu trebuie sa va alarmati daca veti simti o senzatie de presiune pe arcada, aceasta este complet normala.

Extractii dentare. In ce consta procedurile post-operatorii?

Ca orice interventie chirurgicala, si extractia dentara poate fi expusa unor riscuri. Insa pentru prevenirea si reducerea acestora, trebuie sa luati in considerare cateva recomandari post-operatorii.

Extractii dentare. Prevenirea si limitarea sangerarilor

 • Trebuie sa tineti apasat continuu un pansament steril in zona afectata, pentru circa 60 de minute;
 • In prima noapte succesiva, veti dormi tinand capul mai sus decat restul corpului, pe mai multe perne;
 • Evitati produsele farmaceutice ce contin acid acetil salicilic (aspirina);
 • In zilele succesive, evitati clatirea energica a gurii;
 • De asemeni, incercati sa inghititi saliva, asa cum o faceti de obicei, nu sa o scuipati, chiar daca este cu sange, etc.

Extractii dentare. Prevenirea durerilor

 • Solicitati medicului curant medicamente analgezice si antiiflamatoare, pe care sa le luati inca dinainte ca efectul anesteziei sa dispara;
 • Punga cu gheata infasurata intr-o carpa moale este un remediu inegalabil, ce va domoli durerile profunde;
 • Evitati alimentele solide, in favoarea celor lichide sau semi-lichide.

Extractii dentare. Prevenirea infectiilor

 • Utilizati antibioticele ca masura de precautie a instaurarii infectiilor post-operatorii, insa doar sub supraveghere medicala;
 • Clatiti delicat gura cu o solutie compusa din sare, dizolvata in apa calduta;
 • Pentru urmatoarele 7-10 zile, folositi ape de gura dezinfectante;
 • Mentineti o igiena dentara corespunzatoare, evitand insa sa frecati zona prea intens;
 • Renuntati la fumat, macar pentru urmatoarea perioada;
 • Nu umblati in cavitatea ramasa in urma extractiei dentare, intrucat orice interventie ar putea cauza o infectie, intarziind astfel vindecarea.

Recuperarea depinde in mare masura de respectarea regulilor pe care am incercat sa vi le enumeram deja. Insa o incidenta majora o are si calitatea interventiei in sine. Din acest motiv, evitati sa va incredeti in serviciile unor neprofesionisti si incercati sa va adresati doar cadrelor medicale ce-si desfasoara activitatea in clinici si cabinete stomatologice specializate.

Noi, medicii clinicii de stomatologie Dental Praxis, dispunem de toate competentele si de pregatirea necesara efectuarii unor asemenea interventii. Si nu vorbim doar despre extractii dentare, ci si despre orice procedura de ortodontie, implantologie, protetica, endodontie, etc., mai mult sau mai putin invaziva.


Medici specializati in "Extractii dentare"


PROGRAMARE!


Afla disponibilitatea medicului!