0765 449 033 021 367 28 28

PROGRAMARE!

PROGRAMARE!

De la dintii de lapte la dentitia permanenta

De sanatatea copiilor se ocupa medicul specialist in pediatrie, in timp ce sanatatea dintilor de lapte a celor mici se afla in grija specialistului in stomatologie pediatrica. Tinand cont ca dintii de lapte nu sunt reproduceri in miniatura a dintilor celor mari, la clinica stomatologica Bucuresti Dental Praxis, exista si experti in cura primei danturi a celor mai mititei pacienti.

Importanta dintilor de lapte

Igiena corespunzatoare a dintilor de lapte este deosebit de importanta, avand in vedere rolurile indeplinite:

 • Controleaza eruptia danturii permanente si dezvoltarea oaselor maxilarului;
 • Inflamarea si infectarea lor ar putea cauza anomalii ale smaltului in cazul dintilor permanenti;
 • Sunt esentiali pentru functia masticatorie, intrucat in primii ani de viata, organismul copilului trebuie sa reuseasca sa asimileze toti nutrientii necesari;
 • Importanti in deprinderea limbajului, ajuta la pronuntia corecta a cuvintelor;
 • Tin locul dintilor definitivi, iar un dinte de lapte cariat si extras nu va mai reusi sa garanteze eruptia omologului permanent, existand riscul ca alinierea dintilor sa fie compromisa.

Dintii de lapte. Primele simptome ale dentitiei temporare

Este normal ca primii dintisori sa-i cauzeze celui mic un oarecare disconfort. Asadar, dragi parinti, nu va panicati cand copilasii, in absenta limbajului, isi vor manifesta nemultumirea cu reprize de plans sau cu mici capricii specifice.
Tesuturile gingivale, inflamate si umflate, pot da nastere senzatiilor de durere si de mancarime. Nounascutii au tendinta de a musca orice tocmai din cauza dintisorilor care se chinuie sa strapunga gingia.
O data cu aparitia primilor dintisori, este stimulata secretia de saliva. Prin urmare, nu este deloc intamplatoare nici tendinta copilasilor de a saliva din abundenta.

Calendarul dintilor de lapte

Dintii din lapte sau temporari sunt primii dintisori care cresc pe parcursul vietii. Grupul dintilor de lapte cuprinde pe fiecare arcada:

 • 4 incisivi (2 centrali, 2 laterali),
 • 2 canini,
 • 4 molari (numiti primii molari si molarii secunzi).

Aparitia primilor dinti de lapte

Dintii de lapte incep sa se formeze inca din timpul vietii intrauterine a copilului. Dentitia temporara incepe o data cu eruptia incisivilor centrali, in jurul varstei de 4 - 6 luni si se finalizeaza la circa 2 - 3 ani, o data cu aparitia molarilor secunzi, dupa cum urmeaza:

 • 4 - 6 luni, primii incisivi centrali inferiori;
 • 7 - 9 luni, primii incisivi centrali superiori;
 • 8 - 9 luni, incisivii laterali superiori;
 • 10 - 12 luni, incisivii laterali inferiori;
 • 12 - 18 luni, primii molari de lapte;
 • 18 - 24 luni, caninii superiori si inferiori;
 • 24 - 30 luni, molarii secunzi.

In privinta cronologiei eruptiei dentare, poate exista o ampla variabila temporala, fara insa sa fie considerata drept anomalie. Fiecare copil este particular, are timpii sai pentru crestere si dezvoltare, pentru deprinderea abilitatilor verbale si motorii, inclusiv pentru aparitia dintilor de lapte. Intre limitele prezentate anterior, momentele aparitiei danturii nounascutului sunt complet normale. \"Mama natura\" este cea care va decide.

Inlocuirea dintilor de lapte

O data cu implinirea celui de-al saselea an de viata, copiii, aflati inca la varsta prescolara, incep sa treaca printr-o noua etapa de interes pentru stomatologia pediatrica. Dintii de lapte sunt predispusi sa cada, acesta fiind un fenomen fiziologic a carui durata continua in medie, pana pe la varsta de 12 ani.

Faza de inceput a dentitiei permanente corespunde cu eruptia primului molar definitiv. In anii urmatori, fiecare incisiv, canin, premolar si molar de lapte va fi substituit cu omologul sau permanent, intr-o ordine similara eruptiei dintilor de lapte:

 • La 5 - 6 ani, are loc caderea incisivilor de lapte, concomitent cu aparitia celor dintai molari permanenti;
 • Pe la 9 - 10 ani, cad caninii arcadei inferioare, urmati de primii molari inferiori si de cei superiori, apoi de caninii superiori.

Avand in vedere perioadele indelungate de eruptie in care intreaga cavitate oro-maxilara este supusa modificarilor, copiii si parintii trebuie sa fie preocupati de ingrijirea danturii de lapte, a celei mixte si continuand cu cea permanenta. Dintii de lapte, fiind predispusi cariilor sau afectiunilor gingivale, igiena dentara la copii este esentiala.
Grija tuturor medicilor de la clinica stomatologica Dental Praxis este indreptata inspre prevenirea si tratarea patologiilor dintilor de lapte, cat si pentru mentinerea acestora intr-o stare perfecta.


Medici specializati in "Dintii de lapte"


PROGRAMARE!


Afla disponibilitatea medicului!