0765 449 033 021 367 28 28

PROGRAMARE!

PROGRAMARE!

Aditia de os, cea mai buna solutie pentru regenerarea osoasa

In clinica stomatologica Dental Praxis, aditia de os reprezinta una dintre procedurile la care medicii nostri apeleaza pentru reconstructia si remodelarea osului alveolar. Interventia de reconstructie osoasa (aditie de os) conditioneaza si precede amplasarea implantului dentar in cazul persoanelor cu deficit de tesut de sustinere.
Numarul pacientilor care, pentru rezolvarea unei edentatii totale sau partiale, aspira la interventiile de implantologie, sunt intr-o continua crestere. Dar succesul si rezistenta implantului dentar depind foarte mult de evaluarea corecta a cantitatii de os disponibil pentru ancorare.
Pacientii din categoria "cu putin os", pana nu demult, erau convinsi ca singurele solutii la care puteau aspira erau lucrarile de protetica fixa sau mobila (proteze dentare fixe sau mobile, ori punti dentare). Performantele atinse in randul tehnicilor de ortodontie si de chirurgie dentara, au facut posibile interventiile de reconstructie osoasa sau de aditie de os, capabile sa suplimenteze deficitele de tesut osos in cazul edentatiei.

Ce este aditia de os?

Aditia de os este procedura chirurgicala ce permite obtinerea unor rezultate optime de implantologie.
Aditia de os pe care o efectuam in cadrul cabinetelor stomatologice ale clinicii Dental Praxis, este o tehnica chirurgicala ce permite ingrosarea, largirea si marirea volumetrica a osului maxilar sau mandibular. Aceasta interventie este absolut necesara atunci cand reziduurile osoase sunt atat de subtiate incat nu mai permit amplasarea implanturilor dentare.

Aditie de os. De ce este nevoie de reconstructie osoasa?

Adeseori, osul alveolar al pacientului este atat de redus ca dimensiuni, incat posibilitatile de inserarea a unui implant dentar sunt mult diminuate.
O extractie dentara poate fi urmata de atrofierea osului alveolar, o situatie destul de pronuntata in special daca a trecut o buna perioada intre extractie si momentul implantului dentar. Aceasta absorbtie (atrofiere) osoasa poate fi cauzata nu doar de edentatie, ci si de instaurarea unor boli parodontale si de agravarea acestora (parodontozele).
In cazuri similare, pentru pozitionarea implantului dentar ce imita radacina dintelui natural, este nevoie de reconstructia osoasa (aditia de os) pentru cresterea volumului de tesut osos alveolar.
Este important ca fiecare pacient al clinicii noastre stomatologice sa fie constient de importanta unor astfel de interventii. Mandibula si in general oasele fetei sunt structuri ce sustin muschii si pielea, elemente responsabile de estetica faciala. Iar cand suportul este lipsit de susbstanta, aspectul estetic este primul afectat in mod fizibil, fizionomia aparand mult mai imbatranita decat o arata varsta reala.

In ce consta procedura de aditie de os?

Corectarea atrofierii osoase verticale sau orizontale poate fi realizata prin aditia de os cu:

  • Grefe de os autolog (cand pacientul este si donator) sau heterolog (de la un donator strain);
  • Os artificial in granule sau in bloc.

Acest tip de interventii pot fi realizate in timpul inserarii implantului dentar sau intr-un moment anterior. Procedura, efectuata sub anestezie (inhalosedare sau sedare generala IV asistata), nu este una cu riscuri si nu dureaza mai mult de 2 ore. Totul depinde de gravitatea si de complexitatea fiecarei situatii clinice cu care ne confruntam.

Aditie de os. Reconstructie cu os autolog

Reconstructia cu os autolog consta in prelevarea grefei osoase de la acelasi pacient (cu os autolog) si poate avea origini:

  • Orale, precum mandibula sau barbia;
  • Extraorale (de exemplu din sold), insa doar in cazurile grave.

Acest tesut osos este considerat si cel mai bun pentru astfel de interventii reconstructive, intrucat nu mai se pune problema respingerii materialului biologic implantat.
Grefele astfel obtinute, dupa ce au fost modelate, sunt fixate cu ajutorul unor mini-suruburi biocompatibile din titaniu.
Aditie de os. Reconstructie cu os artificial
Materialele substitutive (granulare sau in bloc), de origine sintetica, sunt utilizate in alternativa grefelor naturale, in cazul remodelarii osoase mai putin grave.

Cand aveti nevoie de aditia de os?

Reconstructia osoasa este necesara in urmatoarele cazuri:

  • Pentru sustinerea implantului dentar si marirea cantitatii osoase atunci cand aceasta este insuficienta sa garanteze stabilitatea si durabilitatea dintelui artificial;
  • In cazul bolilor parodontale, pentru conservarea dintilor ce si-au pierdut o parte din suprafata de sustinere osoasa;
  • Pentru corectarea unei carente osoase in zona posterioara a maxilarului (sinusul maxilar);
  • Cand trebuie reconstruita o arcada din cauza pierderilor de tesut osos;
  • Pentru conservarea osului alveolar si mentinerea aspectului gingiilor in urma extractiilor dentare;
  • Aditia de os mai este recomandata in urma rezectiei apicale sau in urma eliminarii unor chisturi.

In clinica noastra de stomatologie, aditia de os este primul pas ce va permite conservarea structurilor dentare, fiind totodata si interventia ce va ofera posibilitatea realizarii unui implant dentar. Nu va sfiiti sa solicitati informatii suplimentare echipei de medici, pregatiti sa va clarifice orice nelamurire si sa va indeparteze orice urma de dubiu.


Medici specializati in "Aditia de os"


PROGRAMARE!


Afla disponibilitatea medicului!